2023 YILI GEBELİK EĞİTİMİ

DOĞUM SONRASI BAKIM

Günlük Yaşam

Doğum sonra annenin erken dönemde hareketlenmesi önemlidir. Ancak ilk ayağa kalkmada mutlaka sağlık personeli yardımı ve gözetimi gerekir. Annenin normal aktivitelerine ve işine tam kapasite ile dönmesi zaman alacaktır ama egzersiz yönünden herhangi bir kısıtlama yoktur. Annelerin çoğu halsizlik ve yorgunluktan yakınırlar. Annelerin gün boyu birkaç saat dinlendirilmesi çok önemlidir.

Banyo

Normal doğum yapan bir hasta kendini iyi hissettiğinde banyo yapabilir. Ani loşi akışı nedeniyle duş tercih edilmelidir. Perineal ağrısı olanlarda oturma banyoları yararlıdır. Lohusalıkta vajinal duş yapmayınız.

Perine bakımı

Postpartum perine bakımı tamir edilmiş enfekte olmayan epizyotomi ve perine yırtığı olan hastalar da dahil yıkanma ve analjezik kullanımından ibarettir. Doğumdan hemen sonra perineye buz uygulanması travmatik ödem ve rahatsızlığı azaltır. Perine günde 1-2 kez ve tuvalete gittikten sonra temizlenmelidir. Kullanılan ped veya bezler sık sık değiştirilmeli, tampon kullanılmamalıdır. Perine temiz tutulduğunda iyileşme hızla gerçekleşir. Perine ağrısını gidermek için ılık suya buz atılarak oturma banyosu uygulanılabilir. Perine bölgesinde  ağrı şiddetli ise hekiminize danışmalısınız.

Perinede dikiş var ise  günlük olarak perineye bakılmalı, aşırı veya geçmeyen ağrısı olanların kızarıklık  olanların muayene değerlendirilmesi gerekir.

Emziren annelerde östrojen düzeyindeki düşüklüğe bağlı olarak vajinal kuruluk gelişebilir. Böyle bir durumunuz olursa hekiminiz size yardımcı olabilecek bir krem önerebilir.

Bağırsak Hareketleri

Doğum sonrası dönemde kabızlık ve hemoroid en çok rastlanılan şikayetlerdir. Anne doğum sonrası yeterli gıda ve sıvı almaz ise ve/veya ciddi bir perine yaralanması var ise doğumu izleyen 2-3 gün gaita çıkaramayabilir. Altıncı  haftadan sonra hala konstipasyon sürüyor ise mutlaka muayene olmalısınız,

Sıvı alımı ve beslenme

Beslenme , vücudun yenilenmesini sağlamak ve süt yapımına katkıda bulunmak üzere proteinden, anemiyi engellemek için demirden ve demir absorbsiyonunu sağlamak için C vitamini açısından zengin olmalıdır.

Düzenli barsak hareketlerinin sağlanması için bol sıvı alımı ve posalı diyet önerilmelidir.

Duygusal Reaksiyonlar

Doğum sonrası dönemde kadınların %50-70’inde geçici olan kolay ağlama, anksiyete ve huzursuzlukla kendini gösteren  bir durum ortaya çıkabilir. Bebeğin izin doğumdan itibaren yanınızda olması ve emzirmeye başlamanızla bu durum ortadan kalkacaktır. Sizde ve bebeğinizde bir problem olmamasına rağmen sıkıntı hissiniz ve nedensiz ağlamalarınız var ise lütfen bize danışınız

Cinsel aktivite

Lohusalık döneminde cinsel istekte değişiklikler olabilir. Çoğu annede yorgunluk, ağrı, halsizlik, koitusda ağrı, iritan vajinal akıntı ve korkuya bağlı olarak cinsel istek azalır.

Cinsel aktiviteye annenin perinesinin normale döndüğü, kanamasının sona erdiği 6. haftaya kadar başlanmamalıdır.

DOĞUM SONRASI DÖNEMDE

LOHUSALARIN ACİLEN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURMASINI GEREKTİREN TEHLİKE İŞARETLERİ:

  • VAJİNAL KANAMANIN AZALMAYARAK ARTMASI
  • HAVALE GEÇİRMESİ
  • SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ
  • SOLUNUM SIKINTISININ OLMASI, SAYISININ ARTMASI
  •  CİDDİ KARIN AĞRISININ BAŞLAMASI
  • ATEŞ
  • KÖTÜ KOKULU AKINTININ OLMASI
  • İDRAR YAPARKEN AĞRI VEYA İDRAR KAÇIRMA OLMASI